dimarts, 19 de desembre del 2006

Agenda pagana: Saturnalia

Ja s'aproximen les festes de Nadal, els menjars, les reunions familiars, l'arbre de Nadal, Papà Noel, etc. Des de quan penseu que tenin aquestes costums? Estic segura que no sabeu que els romans celebraven a aquestes dates les Saturnalia. Els cristians vàren tenir molts problemes per acabar amb aquesta festa pagana i vàren fer tot el possible per fer coincidir amb les dates paganes algunes de les celebracions més importants del cristianisme.

A aquestes dates es produïa el solstici d'hivern, a partir del qual els dies s'allargaven. L'ambient que es vivia a la ciutat era de gran alegria, perquè no hi havia classe, es suspenien les reunions del Senat i els judicis, s'alliberaven els presoners, els esclaus s'intercanviaven els papers socials amb els seus amos i portaven el pileus (una espècie de barret) com a símbol de llibertat. A aquests dies no estava prohibit jugar a jocs d'atzar, es celebraven banquets públics, es feien regals, hi havia tota classe d'espectacles i, fins i tot, es feia algun sorteig de loteria.

Per si algun dels meus alumnes es passa per aquí i es decideix a llegir aquest post us deixe un enllaç amb propostes per realitzar a classe els darrers dies abans de les vacances. Moltes vegades us queixeu de què no fem res divertit a classe, a veure si s'animem a preparar-la!

15 comentaris:

Anònim ha dit...

A la fi actualitzes, aquest post en l'has explicat a classe. Després dius que no t'escolt...

I de l'excursió no tenc res a dir, sols que ja havia anat a Pol·lèntia 3 o 5 vegades i bé, va ser bastant avorrit per la meva part tot el que va dir aquella senyora!

Anònim ha dit...

Festa pagana? per què? Jo ho trob normalet...
No sé, el que feim ara per Nadal no és tan diferent.
Trob que podríem haver fet el que diu a l'enllaç de Saturnalia, seria ben divertit!

Nysha

Anònim ha dit...

Me parece bien que hagan esas fiestas por que cada uno tiene sus propias costumbres y no me parece bien que los cristianos quisieran acabar con esta costumre por que para ellos fuese "pagana",no me parece justo y simplemente por joderles yo me uniria a estas fiestas!

soy tesankh c classica

Anònim ha dit...

Hola!!ostras pues no tenia ni idea de la saturnalia! algo habia oido pero solo pajaros... jajaj me ha gustado eso de la actividad, estaria bien hacerlo en cultura clasica aunque fuese despues de navidad!

NECKBETH(Cultura clasica 4º)

Anònim ha dit...

demà festa romana!
aquesta vegada no mos queixam! :)
fins demà!

malcaraz ha dit...

He vingut al Institut per preparar les coses per demà! Porte tota la vesprada l'aigua de roses per fer el vi i no hi ha hagut sort. He anat a comprar al mercadona, he preparat les receptes per a que tots en tingueu... uf! Ja vorem com surt l'experiment.

Charo Marco ha dit...

Enhorabuena por tu blog y espero que mañana lo paséis fenomenal en la fiesta de las Saturnalia.
Bona Saturnalia!
Charo M.

Anònim ha dit...

Una passada, es bizcochos aquells estranys han estat mel!!!

Merche, fes un post sobres sa festa de la saturnalia de 1H, perfavor!!

Anònim ha dit...

La festa ha estat molt be!!!I tot en general molt divertit encara que lo millor ha estat es vi...!!!jajaja!!I...trob que hauriem d'aprendre mes coses dels romans perque se pegaven unes festes molt bones!!a clase a veure si continuam aixi que es molt mes dinamic i mes entretengut!bones festes!!!!

Anònim ha dit...

Que fuerte me parece que se metan con otras costumbres...no voy a decir lo que pienso al respecto, porque sinó Merche (guapaaa!!!) no me lo publicará...

Polèmicas aparte, la fiesta fué una pasada! Creiamos que el bizcocho seria un asco, pero resultó ser delicioso! Ademas fué todo muy divertido, nuestro Pedro fué el Saturnanio (o algo así...) y le dimos ofrendas jajajajaja, le atamos los pies mientras és sujetaba un paraguas jajajajaja! El vinó (si se le puede llamas asi...) estuvo delicioso, no esta mal recordar que YO traje el bol donde se izo semejante manjar!
Jugamos a juegos, una especie de Oca pero con Romulo y Remo (muy feos los dos por ciero...)y brindamos en latín. Al final Merche nos dió chuches!!!

En resumen, una experiencia que se tiene que volver a repetir!

Feliz Navidad y año nuevo!

Anònim ha dit...

Personalment, em va agradar molt la Saturnalia que vàrem celebrar a l´institut, m´ho vaig passar molt bé!
Només tenc una cosa a dir, esper que la próxima vegada hi hagui el doble de vi, perqué va ser el que em va agradar més!, així que ja saps, ves-ne preparant una altre per antes de les vacances de pascua! jeje
(LaUrEtA)

Anònim ha dit...

VISITAU EL COMENTARI A L'APARTAT DE L'EXCURSIÓ, M'HE EQUIVOCAT DE LLOC!!!

Anònim ha dit...

Merche mira si pots passar es comentari de s'estructuracio de ses classes a akest apartat!!

Anònim ha dit...

la festa va estar be...divertida i curta..lo k va fallar va ses panses pero va estar be..ne'n de fer una altre pero que hi hagi mes vi..I organització..jeje..mem quan i ha una altre festeta..es a base d pensar..bona nitt...

Anònim ha dit...

weeei cm vaaa? pues mira, per jo sa saturnalia una passada. Va estar molt be! A més varem riure un munt amb ses disfresses entre d'altres. Es pastissos i es vi, boníssims i ses xuxeries ja ni te cont. Merche, que encara que a ses teves classes no mon portem massa bé som bona gent ehhh! I seguramnt que tots t'estimam molt (bueno en Francesc dupos que més xD. Bueno fins dilluns