diumenge, 14 de gener del 2007

Sant Antoni i les Lupercals.

Demà dia 17 de gener es celebra a molts indrets de Mallorca en honor a sant Antoni, protector dels animals domèstics i dels ramats. Tothom farà foguerons al carrer i als instituts per torrar tota classe d'embotits.
La funció de protector dels animals, dins el món del paganisme, ja la complia Luperc, que en l’antiga religió romana era el déu que guardava els ramats i els defensava dels llops. En el seu honor es celebraven les Lupercals, festes de purificació. Aquestes festes tingueren lloc fins al segle cinquè, quan Luperc fou substituït per sant Antoni.


La festa en honor a Luperc tenia lloc el 15 de gener i d’aquesta data passà poseriorment al 17 de gener. Els sacerdots pagans torraven les cabres sobre el seu altar i abans d’això feien grans fogueres puix era ple hivern; les festes de sant Antoni seguiren aquesta tradició pagana d'utilitzar el foc com purificador.
Pel que fa a la gastronomia festiva d’aquesta festivitat, recordem avui es fan fogueres per la via pública, que serveixen de graella per torrar botifarrons, sobrassada, costelles, llom i altres productes del porc. Com podeu veure tornem a les essències de les Lupercals.

2 comentaris:

Amparo Moreno ha dit...

Hola de nuevo Merche! Me he dado una vuelta por tu blog y me parece estupendo. Me ha gustado la idea del wiki.
Vaya! creo que necesito otro cursillo para aprender todo esto.
Saludos

malcaraz ha dit...

¡Me alegro de verte por aquí! Gracias por tus orientaciones para los talleres. De aquí a unos años supongo que tendré más material. Lo del wiki es todavía un experimento del curso de Ana que será evaluado en febrero. De momento va bien pero tengo que admitir que me costó más que el blog y que me gusta menos. Bueno, se trata de ir probando cosas e ir aprendiendo. Nos leemos en la blogosfera. Saludos