dimecres, 29 d’octubre del 2008

Halloween a la romana


S'aproxima el dia 1 de novembre i, per tant, tot tipus de cel.lebracions, tant cristianes com paganes, relacionades amb els difunts. Estem parlant del Dia de Tots Sants i de Halloween. Tot tipus de comerços tenen engalanats els seus aparadors amb carabasses i calaveres. També i podrien posar un grapat de faves i naps, si conegueren la importància que aquests aliments van tenir a aquestes celebracions.

Personalment em crida l'atenció el caràcter funerari i, tal vegada, apotropaico de les faves, ja que des de que era petita la meua mare ha tingut el costum de posar a dalt dels armaris una beina de fava. Mai vaig entendre realment el perquè; semblava com si fós una espècie d'amulet. Ara veig que aquesta acció té molt a veure amb l'utilització que de les faves es feia a l'Antiguitat clàssica.

Aquests dies els meus alumni i la seua magistra realitzaran una sèrie de rituals en honor dels difunts a la manera en que es feia en Roma, seguint el que es feia a les festes anomenades Lemuria. Adaptarem el que ja fa temps ens varen comentar Charo i Amparo, sobre les Lemuria i les faves.
A aquestes festes, que es feien els dies 9, 11 i 13 de maig, es conjurava als morts, ja que es pensava que una vegada a l'any les ànimes dels seus avantpassats tornaven a les cases. Per això es feien una sèrie de ritus per tal d'allunyar-les. El cap de família llençava a les seues espatlles faves sense girarse perquè les ànimes les arreplegaren i partiren tranquil.les; abans s'havia rentat les mans i havia invocat als esperits.
Esperem realitzar bé els rituals per tal que els esperits queden contents. Ja us contarem que tal ha anat.
Des d'ací vull recordar als meus alumnes de quart que heu de portar el llençol, el cinturó i la fruita amb cara malèvola.

Valete!


2 comentaris:

Unknown ha dit...

Ha estat genial lo de la Lemuria!!!

Farem mes coses de l'estil??

Quin morro el cristians, que es varen apropiar de tot el que van voler... poqueta imaginacio XD pero clar, els romans tambe o varen fer...

I quina mania, els cristians, de pegarli la volta al calendari festiu dels altres pobles!!! El primer de novembre no es l'unica, el Nadal tambe esta mal ubicat: es suposa que Jesus va naixer a Març... pero el canviaren per fer-lo coincidir amb les festes del solstici d'hivern...

Un dia (un d'aquestos que no es fa res perque hi han vacances o alguna altra cosa) podriem dedicarnos a vore quines festes tenim que siguen originaries d'altres cultures i com i quan eren les originals. Per curiositat...

Per cert, tinc documentals sobre l'Imperi Roma, si vols puc passar-te'n algun...

Besos!!!

Ainhoa

malcaraz ha dit...

M'alegre de que t'haja agradat. Clar que en podem fer coses. El que hem de fer és aprofitar el més que pugam les classes perquè ens doni temps a fer de tot.
Per cert,ja m'he comprat la revista. I pel que fa als documentals jo també en tinc uns quants. Si et sembla bé se'ls pasem mútuament. A vore si torbem uno interessant per veure en breu.