dimarts, 12 de maig del 2009

S'aproxima el final de curs i també els dubtes; quines optatives triaré l'any que ve? I tu, Merche, estaràs al Camp de Morvedre? Perquè, clar, si tu no estàs.... El Llatí de Batxillerat és molt dificil?
Són uns dies intensos i de nervis: els de segon de Batxillerat perquè esperen les notes de la Seletivitat, encara que alguns des de la meua estimada Maiorica; els de primer perquè, amb els nous itineraris marcats per la universitat, dubten en la tria de optatives de clàssiques per l'any que ve; els de quart, que volen continuar amb Llatí, perquè volen que torne la seua cara magistra l'any que ve i perquè temen que si a primer de batxillerat hi ha gent nova a primer no serà el mateix. No patiu que jo tinc un cor molt gran i tots teniu cabuda en ell, bé tots els que estimen el món clàssic, clar.

I encara que ja varen passar les eleccions sembla que als instituts alguns fan campanya sobre els "itineraris" de Batxillerat i sobre les optatives. En principi, la l'informació que es dona intenta orientar l'alumnat, però després sembla que els alumnes estan més liats que abans i, fins i tot, estan decebuts perquè sembla que no podran continuar fent grec l'any que ve,. si volen estudiar uns estudis concrets.
Porte vàries setmanes dient-los que no és exactament així la cosa i que em sembla molt mal que els obliguen a cursar matèries que no els agraden i que no els han de servir de molt més que les de clàssiques, ja que la ponderació que els han venut com a decisòria en molts casos no és significativa. Així per exemple per fer dret, on la nota de tall no sol passar d'un 5,5 no necessiten, en absolut, pujar unes centèsimes més i menys a costa de deixar de continuar amb l'estudi de les seues estimades matèries de clàssiques.
Els professors de clàssiques estem en alerta i intentarem orientar especialment als que són els nostres alumnes en l'actualitat perquè trien allò que realment els agrade i no el que els diuen que els convé, encara que no els agrade. Aquí us deixe una explicació molt clara i detallada que la nostra companya Ana Ovando ha el·laborat a partir del document que Elena Pingarrón, professora de l'IES Benlliure de València, va difundir fa unes setmanes. Per favor, llegiu-lo amb deteniment i reflexioneu què és el que us agradaria fer l'any que ve.

Aprofite per recordar-vos que hi ha unes quantes optatives interessants que podreu cursar l'any vinent, vosaltres, els vostres companys i fins i tot els vostres germans petits. Així doncs, podeu contar als que venen darrere algunes de les coses que heu aprés, per tal de facilitar la seua tria. Us recorde que teniu per triar:
  1. Cultura clàssica a 3r d'ESO
  2. Llatí a 4t d'ESO:
  3. Llatí i grec a primer i segon de Batxillerat
  4. Fonaments lèxics en les ciències i en les tècniques a primer de Batxillerat.
  5. Referents clàssics de les manifestacions culturals modernes a segon de Batxillerat.
I recordeu que teniu tot el dret del món a triar les matèries que vullgueu, així que no us conformeu si us diuen que no es pot fer la combinació d'aquesta matèria amb altra perquè no sou prou alumnes. Qui diga això és un fallax! Es tracta més d'una conveniència que d'una realitat.

Disculpeu el to d'aquest post però es indignant que l'educació dels alumnes es prenga com una mercaderia i que no es pense veritablement en els seus interessos, aptituds i motivacions. Al final, acabarem tots essent uns bàrbars, com ens apuntava aquesta setmana Antonio González.